Liceul Teoretic Ion Heliade Rădulescu

0.00
  1. Home
  2. »
  3. Educatie/Invatamant
  4. »
  5. Scoli/Licee/Colegii
  6. » Liceul Teoretic Ion Heliade Rădulescu
Anunt Institutii Modifica informatii

👁 Vizualizari : 1614

📅 Actualizat in: februarie 13, 2017 ora 2:18 pm

Info
Adresa:
Bulevardul Unirii, nr. 28, Targoviste
Telefon:
0372716xxx (Arata telefon)
Website:
Facebook:
Categorie:   
Despre:

Actualul Liceu Teoretic „Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște este una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din țară. Istoria sa ține de tradiția școlii românești și pune în evidență capacitatea de adaptare la transformările impuse de diferitele regimuri politice.

Instituția, înființată în 1860, a funcționat ca „Școală normală nr. 1 de fete” până în 1933, când a devenit „Școala pedagogică de fete”, cunoscută așa până în 1957. Începând cu acest an devine „Școala medie nr. 2”, alături de celelalte licee teoretice ale orașului Târgoviște.

Cu prilejul centenarului morții lui Ion Heliade Rădulescu, în 1972, numele marii personalități a culturii române, originară din Târgoviște, este atribuit acestei școli, devenită primul liceu teoretic cu clase speciale de matemă din județ.

Industrializarea forțată de regimul comunist a dus la transformarea liceului teoretic în liceu industrial. Astfel, din 1974 s-a numit „Liceul mecanic nr. 2”.

Cu efective sporite, liceul și-a mutat sediul din Calea Domnească (actuala Școala nr. 1 cu clasele I-VIII) și, din 1978, funcționează în Bulevardul Unirii nr. 28, sub titulatura „Liceul industrial nr. 3”.

Rezistând valurilor istoriei, prin dăruirea de excepție a cadrelor didactice, instituția și-a recăpătat personalitatea în 1990, când a fost rebotezată cu același nume de rezonanță „Ion Heliade Rădulescu”. Odată cu reorientarea forței de muncă, proporția dintre clasele industriale și teoretice s-a schimbat în favoarea celor din urmă.

Începând cu anul școlar 2004-2005, Liceul „Ion Heliade Rădulescu” este un liceu teoretic reprezentativ al Târgoviștei și se poate mândri cu tradiția sa de peste 140 de ani de învățământ.
0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comentariu