Targoviste Piata 1 Mai

 1. Home
 2. »
 3. Societate
 4. »
 5. Administratie
 6. »
 7. Piata
 8. » Targoviste Piata 1 Mai
Anunt Standard Modifica informatii

👁 Vizualizari : 1393

📅 Actualizat in: februarie 7, 2018 ora 11:15 am

Info
Adresa:
str. 1 Mai, Targoviste
Telefon:
0245216xxx (Arata telefon)
Categorie:   
Despre:

Luni-Vineri: 08.00 – 22.00
Sambata: 08.00 – 19.00
Duminica: 08.00 – 15.00

 

REGULAMENT

pentru functionarea Pietei 1 Mai

 

 

CAP. I. Prevederi generale

 

Art.1 Denumirea pietei :1 Mai.

Art.2 Sediul pietei :Targoviste, str. 1 Mai, M.IX.

Art.3 Denumirea administratorului pietei:

(1) Consiliul Local al Municipiului Targoviste- Directia de Administrare a Patrimoniului Public  si Privat.

Art.4 Hotararea consiliul local privind localizarea pietei si specificul acesteia : HCL nr. 98/2000.

Art.5 Autorizatia de functionare eliberata de Primaria Municipiului.

CAP. II. Tipul pietei si categoria de marfuri comercializate

 

Art.6 Tipul pietei: piata mixta, cu  structuri de vanzare destinate comercializarii produselor si serviciilor specifice pietelor agroalimentare.

Art.7 Natura produselor si serviciilor de piata care se comercializeaza este urmatoarea : legume, fructe, lapte si produse lactate, carne si produse din carne, oua, peste, flori, paine si produse de simigerie, produse alimentare preambalate, produse nealimentare ( articole de imbracaminte, incaltaminte, produse de uz gospodaresc), produse sezoniere ( brazi, pepeni, varza, etc.).

Art.8 Piata are un caracter permanent diurn, fiind amplasata in zona de atractie comerciala si foarte populata.

Art.9 Orarul de functionare:

-         In perioada aprilie- septembrie:

luni- vineri: 600-2000

sambata- duminica: 600-1500

-         In perioada octombrie-martie:

luni- vineri: 700-1800

sambata-duminica:700-1500

Art.10 Program de aprovizionare cu marfa in piata:

-         Luni-vineri: 1200-1500

-         Sambata-duminica: 600-800

 

 

CAP. III. Planul Pietei

 

Art.11 Planul pietei este prevazut in Anexa nr.1 a prezentului regulament.

 

 

CAP. IV. Descrierea  ansamblului pietei si a complexului comercial

 

Art.12 Suprafata totala a pietei-12000 mp.

Art.13 Suprafata desfasurata a complexului comercial-3362,2 mp.

Din care:

Parter - 1520,87 mp

Etajul 1-991,88 mp

Etajul 2- 750,45 mp

Mansarda - 99 mp

Art.14 Suprafata boxei de produse lactate si carne- 258,7 mp.

Art.15 Suprafata pietei agroalimentare- 1520,87 mp.

Art.16 Ansamblul pietei se constituie din complexul comercial (constructia centrala) in care se desfasoara majoritatea activitatilor comerciale si platoul descoperit al pietei.

Art.17 (1)Platoul descoperit al pietei este asfaltat in intregime, cu exceptia trotuarelor care sunt pavate. Toate aceste suprafete sunt usor de curatat si de spalat.

(2) Perimetrul complexului comercial este pavat cu gresie, inclusiv in piata agroalimentara.

Art.18 (1) Comercializarea produselor agricole se realizeaza pe tarabe din material plastic, cu o suprafata de expunere a marfurilor de 1 mp si cu o suprafata de depozitare, situata sub blatul tarabei de 1 mp.

(2) Produsele de simigerie se comercializeaza pe tarabe metalice, acoperite, care au suprafata de expunere a produselor de 1 mp si o suprafata de depozitare , situata sub blatul tarabei de 1 mp.

(3) In boxa de produse lactate si carne, mesele sunt din beton, placate cu faianta, suprafata de expunere si de depozitare a produselor fiind de 2 mp.

Art.19 (1) Piata este sectorizata dupa cum urmeaza:

-         Pentru fructe exista un numar de aproximativ 40 tarabe, pozitionate de-a lungul geamurilor dinspre fostul institut si dinspre biroul organelor de paza si ordine (plansa 3);

-         Pentru legume exista un numar de aproximativ 190 tarabe, pozitionate in zona centrala  a pietei agroalimentare (plansa 3);

-         Pentru cartofi exista un numar de aproximativ 20 tarabe pozitionate de-a lungul geamurilor dinspre blocul 8 (plansa 3);

-         Pentru flori sunt amenajate 8 spatii speciale, de jur-imprejurul turnului, cu acces dinspre exteriorul cladirii (plansa 4);

-         Pentru producatorii particulari de flori, pe baza certificatului  de producator, pot fi repartizate locuri in zona trotuarului de langa cladirea complexului comercial, vis-a-vis de pescarie (plansa 1);

-         Comercializarea cu ridicata a produselor de sezon de catre firme autorizate in acest sens, se realizeaza in cele 28 boxe, special amenajate, situate  de-a lungul gardului liceului Nicolae Cioranescu (plansa 1);

-         Comercializarea cu ridicata a produselor de sezon de catre producatorii agricoli, se realizeaza pe platoul din spatele proprietatii private, aceeasi zona fiind  folosita primavara pentru comercializarea rasadurilor, in limita spatiului disponibil si fara a afecta caile de acces (plansa 1);

-         Pentru comercializarea produselor de simigerie (covrigi) in zona din spatele blocului 9 au fost amplasate 6 tarabe metalice (plansa 1);

-         Comercializarea laptelui, a produselor lactate, a carnii si a produselor din carne, a pestelui si a oualor se realizeaza numai in boxa special amenajata, unde exista 20 de geamuri pentru produse lactate, un spatiu pentru peste, doua spatii pentru carne si o masa centrala pentru lapte si oua (plansa 1);

(2) Respectarea sectorizarii pietei este absolut obligatorie pentru toti utilizatorii pietei.

 

 

CAP.V. Serviciile prestate utilizatorilor pietei

 

Art.20 Seful Serviciului Piete  asigura buna functionare a acesteia, cu respectarea tuturor normativelor legale in vigoare.

Art.21 Seful Serviciului Piete pune la dispozitia utilizatorilor acesteia, structuri de vanzare destinate comercializarii produselor si serviciilor specifice pietei. Acest lucru se realizeaza numai pe baza de cerere scrisa si cu aprobarea conducerii pietei. Aprobarea  eliberata trebuie sa cuprinda urmatoarele date de identificare: amplasamentul, suprafata ocupata si perioada de timp.

Art.22 (1) In spatiul in care se pastreaza cantarele si greutatile (plansa 3) exista un numar suficient de mijloace de cantarire, in stare de functionare, verificate  metrologic, care pot fi inchiriate, contracost, de catre utilizatorii  pietei.

(2) Pentru cantarirea marfurilor vandute cu ridicata, piata dispune de un cantar tip bascula, cu capacitate de pana la 100 kg, la o singura cantarire, care se afla la magazia de cantare.

(3) Pentru verificarea cantitatilor achizitionate, piata dispune de un cantar de control electronic, amplasat la intrarea in piata dinspre fostul institut de proiectari, care poate fi folosit gratuit de catre orice cumparator (plansa 3).

Art.23 La  biroul sefului Serviciului Piete, utilizatorii pietei pot obtine toate informatiile legate de activitatea pietei, pe care le solicita, pot depune cereri pentru obtinerea unui loc de vanzare in piata, pot achita taxele de rezervare a locurilor din piata sau taxele zilnice pentru folosirea locurilor din piata, isi pot rezolva majoritatea problemelor legate de activitatea din piata.

Art.24 Piata dispune de locuri de parcare cu plata (plansa 1). Pentru cei care utilizeaza zilnic locurile de parcare s-a introdus sistemul de abonament lunar.

Art.25 In piata functioneaza un numar de patru grupuri sanitare (cu cabine separate pentru barbati si femei) situate la fiecare etaj al complexului comercial si pe platoul neacoperit al pietei (plansele 1,3,5,6).

Art.26 Lucratorii Politiei Locale au birou special amenajat in piata. Acestia asigura ordinea si linistea publica, precum si legalitatea activitatilor de comercializare (plansa 1).

Art.27 Langa cantarul de control se afla condica de sugesti si reclamatii, pusa la dispozitia utilizatorilor pietei.

Art.28 Pentru P.S.I. piata are doi hidranti exteriori, un punct special amenajat de prima interventie (inclusiv lada cu nisip) si hidranti interiori amplasati la fiecare nivel al complexului comercial (plansele 1,3,5,6).

            Art.29 (1) Muncitorii necalificati asigura efectuarea si intretinerea curateniei in piata, precum si colectarea gunoiului rezultat la rampa special amenajata (plansa 1).

(2) Rampa de gunoi este o constructie metalica cu spatii pentru depozitarea gunoiului din piata, separat pe categorii de gunoi. De asemenea, aceasta este racordata la reteaua de apa si canalizare pentru a permite igienizarea zilnica a zonei.

(3) Mijloacele si materialele de intretinere sunt pastrate in spatii speciale, aflate tot pe teritoriul pietei.

Art.30 Utilizatorii pietei au la dispozitie un bazin pentru spalarea si improspatarea produselor. Apa de la robinet este potabila (plansa 3).

Art.31 Comerciantii sau producatorii agricoli care doresc sa-si pastreze locul de vanzare pe o perioada mai mare de timp, au posibilitatea ca in schimbul unei taxe lunare sa rezerve locul respectiv. Acest lucru le da dreptul de a gasi zilnic liber acel loc, cu conditia de a nu se prezenta cu marfa la piata dupa ora 800, caz in care isi pierde dreptul de rezervare pe acea zi.

Art.32 Spatiile comerciale si terenurile pentru amplasarea magazinelor proprii pot fi inchiriate de catre personae juridice sau persoane fizice autorizate, numai prin licitatie, organizata pe baza de hotarare a Consiliului Local       (plansa 1).

Art.33 (1) Piata este racordata la reteaua de iluminat public, la reteaua electrica, la reteaua de apa si canalizare (plansa 2).

(2) Boxa de produse lactate si carne este racordata la reteaua de gaze naturale pentru a se asigura functionarea centralei termice, care furnizeaza apa calda si asigura incalzirea pe timp de iarna (plansa 7).

 

 

CAP.VI. Organizarea comertului in piete

 

Art.34 Activitatea comerciala prestata de utilizatori in Piata 1 Mai (producatori si comercianti) se poate desfasura numai avand la baza urmatoarele documentele legale pentru producator (buletin/carte identitate, certificat producator, certificat de calitate a produselor comercializate, buletin de verificare metrologic, autorizatii, avize specifice, dupa caz) sau calitatea de comerciant (documente de functionare si constituire a societatii comerciale, a asociatiei familiale si a persoanei fizice, vizata anual, CUI, buletin de verificare metrologic, autorizatie sanitara de functionare, autorizatie sanitar veterinara, documente de provenienta pentru produsele comercializate). Producatorii particulari pot inchiria tarabe zilnic. Taxa se incaseaza  pe baza de  bilet de taxare, pana la ora 1100. Activitatile de comert se realizeaza numai in spatiile sectorizate, la solicitarea producatorilor agricoli sau agenti economici. Comercilaizarea se face numai cu aprobarea conducerii pietei. Comercializarea produselor de sezon (varza, pepeni, brazi) se realizeaza in locuri amenajate si nu se pot inchiria mai mult de 2 locuri.

Art.35   Utilizatorii au obligatia de a folosi numai tarabele puse la dispozitie de seful pietei/conducere.

Art.36  Amplasarea altor tipuri de suprafete de expunere care nu sunt proprietatea pietei este interzisa fara aprobare din partea conducerii pietei.

Art.37   Agentii economici pot solicita, pe baza de cerere scrisa,  desfasurarea comertului de intampinare in fata spatiului inchiriat  din piata,  pe o suprafata cuprinsa intre 1-3 mp. In cazul in care conducerea pietei este de acord cu desfasurarea comertului de intampinare, agentului economic i se va elibera o autorizatie de ocupare temporara a domeniului public, pe perioada solicitata de acesta. Plata  taxei de comert de intampinare se va face anticipat pe perioada solicitata .

Art.38   Agentii economici care vor efectua comertul de intampinare,  vor folosi mobilier stradal agreat de autoritatea locala.

 

 

CAP.VII. Drepturile si obligatiile utilizatorilor pietei

 

Art.39 Drepturi:

-         Sa aiba acces la toate serviciile care le ofera administratia pietei;

-         Sa poata practica preturile pe care le considera optime pentru produsele pe care le comercializeaza;

-         Sa fie informat asupra perioadei si orarului de functionare al pietei;

-         Sa rezerve,contracost, un loc de vanzare, cel mult doua, functie de posibilitatile pietei si sa beneficieze de facilitatile pe care le ofera rezervarea;

-         Sa utilizeze bazinul pentru improspatarea produselor agricole;

-         Sa aiba acces gratuit la cantarul de 100 kg din piata;

-         Sa aiba acces gratuit  la cantarul de control;

-         Sa aiba posibilitatea de a inchiria cantare verificate metrologic;

-         Sa se poata informa facil asupra tarifelor practicate in piata.

Art.40  Obligatii:

-         Se interzice comercializarea in piete fara documente legale;

-         Sa respecte sectorizarea pietei;

-         Sunt obligati sa afiseze datele de identificare a marfurilor, preturile si tarifele practicate la loc vizibil;

-         Sa inscriptioneze denumirea persoanei fizice autorizate (producator agricol, persoana juridica, intreprindere individuala, etc.) la loc vizibil, usor de citit, care nu poate fi stearsa;

-         Sa respecte intocmai legislatia in vigoare, referitoare la desfacerea produselor;

-         Sa achite taxele pentru ocuparea locurilor de vanzare din piata ;

-         Sa nu folosirea alt tip de mobilier, decat cel acceptat de conducerea pietei;

-         Sa nu foloseasca lazi sau alte ambalaje in jurul spatiului de vanzare;

-         Se interzice producatorilor si reprezentantilor societatilor comerciale, persoanelor fizice, asociatiilor familiale amplasarea meselor particulare pe trotuare si platoul pietei, fara acordul conducerii pietei;

-         Sa asigure expunerea estetica a produselor;

-         Sa nu acopere produsele cu prelate, folii de plastic, si sa nu  foloseasca alte  improvizatii;

-         Sa respecte suprafata  de 1mp pentru expunerea marfii pe taraba, in ladite;

-         Sa respecte suprafata  de 1mp pentru depozitarea marfii sub  blatul tarabei, in ladite;

-         Sa pastreze curatenia in perimetrul spatiului inchiriat, in caz contrar urmand ca la doua atentionari scrise sa piarda dreptul de a mai desfasura activitatea in piata;

-         Se interzice comercializarea produselor agroalimentare in afara spatiului de vanzare(boxe);

-         Se interzice comercializarea urmatoarelor produse: varza, pepeni, brazi in locuri neamenajate;

-         Sa efectueze cantarirea produselor intr-un loc vizibil, pe suprafete orizontale, fara obiecte care sa vicieze rezultatele masuratorilor, indicatia masuratorii trebuie sa fie vizibila pentru cumparatori;

-         Persoanele care utilizeaza cantare si/sau greutati inchiriate de la magazia de cantare trebuie sa respecte urmatoarele reguli:

o       Sa controleze la primire buna functionare a mijloacelor de masurare inchiriate;

o       Sa verifice la inchiriere existenta marcii metrologice de verificare de pe mijloacele de masurare inchiriate si sa nu accepte decat  mijloace de masurare legale;

o       Sa efectueze reglajul la zero al cantarului la locul de vanzare;

o       Sa nu instraineze si sa nu schimbe cantarul inchiriat sau greutatile de lucru cu cele ale altor persoane, in caz contrar este obligat sa achite taxa de verificare a acestora stabilita prin Hotarare a Consiliului Local;

o       Sa pastreze talerul de greutati si/sau tasul fara sarcina, astfel incat cumparatorul sa poata observa corecta echilibrare a cantarului.

-         Persoanele care dispun de mijloace de cantarire personale trebuie sa respecte prevederile de mai sus, cu mentiunea ca este interzisa folosirea acestora fara a avea buletin de verificare in termenul de valabilitate;

-         Sa nu ofere spre vanzare marfurile din mers;

-         Sa nu ofere spre vanzare marfuri a caror comercializare pe piata este interzisa   (substante inflamabile sau explozive, arme de foc si munitie, bauturi alcoolice, animale vii, materiale pornografice, etnobotanice, etc.);

-         Comerciantii din zona de comercializare cu ridicata a produselor agricole sa nu vanda cu amanuntul – sub 10 kg;

-         Sa aiba un comportament civilizat in raport cu cumparatorii, cu personalul administratiei pietelor, cu organele de control;

-         Sa fumeze numai in locurile special amenajate in acest sens;

-         Este interzisa vanzarea produselor agroalimentare din autovehicule;

-         Este interzisa utilizarea aparatelor electrice, electrocasnice si electronice, cu exceptia cantarelor si caselor de marcat;

-         Este interzisa comercializarea produselor agroalimentare si nealimentare pe trotuare, cai de acces sau pe spatiile dintre randurile de tonete;

-         Este interzisa mutarea, modificarea, degradarea sau distrugerea mijloacelor fixe sau obiectelor de inventar care apartin pietei;

-         Este interzisa stationarea autovehiculelor in parcare, in afara programului de functionare a pietei;

-         Sa incheie contracte de ridicare a deseurilor cu societati comerciale specializate in colectarea deseurilor.

 

 

CAP. VIII. Drepturile si obligatiile  Sefului Serviciului Piete

 

Art. 41 Seful Serviciului Piete are urmatoarele drepturi si obligatii:

 1. a) Elaboreaza regulamentul pentru functionarea pietei;
 2. b) Verifica daca utilizatorii pietei au calitatea de producator agricol/comerciant autorizat si nu permite accesul la locurile de vanzare altor persoane;
 3. c) Afiseaza la loc vizibil si in mod lizibil regulamentul pietei, orarul de functionare, precum si tarifele practicate in piata;
 4. d) Sprijina organele de control autorizate;
 5. e) Nu admite in piata un numar mai mare de utilizatori, decat limita locurilor de vanzare existente in sectorul de piata destinat desfacerii produselor oferite de acestia;
 6. f) Stabileste sectorizarea pietei;
 7. g) Asigura evidenta locurilor de vanzare si asigura atribuirea acestora producatorilor agricoli si comerciantilor in ordinea solicitarilor ;
 8. h) Asigura verificarea periodica, din punct de vedere metrologic a cantarelor pe care le ofera spre inchiriere utilizatorilor pietei;
 9. i) Asigura un numar de cantare in stare de functionare, suficient, destinat comercializarii de catre producatorii agricoli a legumelor si fructelor;
 10. j) Asigura gratuit cantare de control pentru verificarea de catre cumparatori a corectitudinii cantaririlor;
 11. k) Asigura locuri de parcare pentru utilizatorii pietei, stabileste contravaloarea taxei de utilizare a acestora si asigura incasarea acesteia;
 12. l) Asigura locuri de comercializare a produselor agricole si urmareste incasarea zilnica a taxelor de folosire a acestora;
 13. m) Asigura salubrizarea zilnica a pietei si ori de cate ori este necesar;
 14. n) Asigura functionarea unui cantar tip bascula cu capacitatea de 100 kg la o singura cantarire;
 15. o) Asigura aplicarea masurilor dispuse de organele de control;
 16. p) Asigura si urmareste sectorizarea pietei;
 17. q) Verifica daca utilizatorii pietei au afisate numele si sediul social;
 18. r) Modifica sectorizarea pietei ori de cate ori este cazul, fie permanent pentru o mai buna organizare, fie temporar cu ocazia unor sarbatori legale sau a unor evenimente, orice modificare de acest gen va fi adusa la cunostinta Politiei Locale.

 

 

CAP. IX. Sanctiuni

 

Art.42 Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda urmatoarele fapte:

-         Nerespectarea sectorizarii pietei, cu amenda cuprinsa intre 200-500.

-         Expunerea si vanzarea de marfuri in afara locului de vanzare alocat, precum si direct pe paviment sau din autovehicule, cu amenda cuprinsa intre 300-600 lei.

-         Expunerea la vanzare a produselor murdare, precum si sortarea/spalarea acestora in incinta pietei in locuri neamenajate, cu amenda  cuprinsa intre 200-500 lei;

-         Subinchirierea tonetelor sau spatiilor de vanzare, cu amenda cuprinsa intre 300-600 lei.

-         Refuzul de a achita taxa pentru ocuparea locului de vanzare din piata, cu amenda cuprinsa intre 250-500 lei.

-         Refuzul de a achita taxa sau abonamentul de parcare, dupa caz, ca si parcarea in locuri neautorizate, cu amenda cuprinsa intre 250-500 lei, sau prin blocarea rotilor, cu plata corespunzatoare pentru deblocare.

-         Fortarea barierelor pentru a intra cu mijloacele de transport pe teritoriul pietei in afara programului de aprovizionare, cu amenda cuprinsa intre 500-1000 lei.

-         Nerespectarea curateniei la locul de vanzare si in jurul acestuia,  neevacuarea gunoiului la sfarsitul zilei in locurile special amenajate,  depozitarea de ambalaje pe caile de acces si in alte locuri decat cele stabilite, cu amenda intre 200-500 lei.

-         Oferirea spre vanzare a produselor a caror comercializare este interzisa pe teritoriul pietei, cu amenda cuprinsa intre 200-500 lei.

-         Oferirea spre vanzare a marfurilor din mers, cu amenda cuprinsa intre 100-200 lei.

-         Ocuparea abuziva (fara aprobare scrisa din partea conducerii DAPPP) a zonelor din incinta pietei sau ocuparea unei suprafete suplimentare, cu  amenda   cuprinsa intre 200-500 lei.

-         Comercializarea produselor agricole cu amanuntul in zona de comert cu ridicata , cu amenda cuprinsa intre 300-500 lei.

-         Neincheierea contractului de ridicare a deseeurilor, cu amenda cuprinsa intre 100-200 lei.

-         Fumatul in alte zone decat cele amenajate, consumul de seminte si de bauturi alcoolice in incinta pietei, cu amenda cuprinsa intre 100-300 lei.

-         Practicarea cersetoriei, a jocurilor de noroc, a vagabondajului si altor activitati de acest fel, cu amenda cuprinsa intre 100-300 lei.

 

Art.43 Repetarea abaterilor de mai mult de trei ori duce la interzicerea desfasurarii de acte de comert pe teritoriul pietei de catre comerciantul in cauza.

Art.44 Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de art. 42 se realizeaza de catre politistii locali.

Art.45 Nerespectarea celorlalte obligatii ale utilizatorilor pietei  se sanctioneaza de catre organele de specialitate abilitate conform legislatiei specifice in vigoare.

 

CAP. X. Dispozitii finale

 

Art.46 Prevederile prezentului regulament se completeaza cu alte dispozitii cuprinse in acte normative specifice, in vigoare.

Art.47 Prezentul Regulament va putea fi modificat, cat si/sau completat prin Hotararea Consiliului Local Targoviste.

 
Cuvinte cheie:      

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comentariu